Omgeving

16-DSC00923

De streek “Le Var”, vernoemd naar de rivier de Var, die bij Nice in zee uitmondt, is van oudsher een magneet voor schilders en levensgenieters; Cézanne, van Gogh, vele schrijvers roemden de natuur en intense kleurenpracht van deze streek. Pittoreske dorpen, kunst en cultuur à la carte, van mondaine plaatsen en kleine haventjes tot de indrukwekkende Gorges du Verdon.

15-brocante 6Hier ligt ons dorp Varages; een charmant dorp met een authentieke ‘moulin à huile’, waar nog op haast middeleeuwse wijze (ook onze) blue1olijfolie wordt geperst. Het dorp heeft in de regio een traditie van aardewerkkunst en is trots op zijn, eveneens antieke, aardewerkfabriek en diverse ‘artisans de faïence’, die in eigen ateliers keramiek beschilderen met de mooiste motieven, en een interessant museum met een grote collectie aardewerk uit de streek, waar al eeuwen veel moois wordt gemaakt. Varages is een klein dorp met 1200 inwoners, heeft enkele leuke pleintjes en fonteinen, 2 bakkers, 2 artsen, een apotheek, een groente-  en levensmiddelenwinkel en een slager, kortom alle dagelijkse voorzieningen.  

11-DSC00441

In de directe omgeving bevinden zich pittoreske dorpen zoals Cotignac, gebouwd tegen en in een rotswand, en Aups, bekend om zijn truffelmarkten, Tourtour met adembenemende uitzichten of de iets grotere stadjes St.-Maximin en Brignoles met hun imposante markten en talloze evenementen. Barjols, een wat grotere plaats op enkele kilometers afstand, en van oudsher dé leerlooierijplaats, is bespikkeld met fonteinen en heeft een aantal typisch Provençaalse eetgelegenheden en een wekelijkse markt. Iets verderop ligt Salernes met zijn 18 fabriekjes/ateliers die van oudsher aardewerken tegels maken, van de eenvoudige ‘tommettes’ tot zeer kostbare en mooi beschilderde exemplaren. De omgeving verschaft allerlei gepigmenteerde grondsoorten, vandaar.

De Gorges du Verdon, op 20 minuten afstand, gelden als de Grand Canyon van Europa en zijn op zich al de reis waard. Zowel auto-, fiets- en wandeltochten als bergbeklimmen en watersporten, met steeds weer nieuwe adembenemende vergezichten en tot 750 meter diepe kloven, en op de rivierloop het uitgestrekte azuurblauwe Lac Ste-Croix, zullen de ware natuurliefhebbers zeker bekoren. 

05-DSC00518

Wie iets verder wil kan naar de grandeur van Aix-en-Provence, de smalle oude straatjes of de grootse baai van Nice, de kolkende haven van Marseille, de Calanques of krijtrotsen, of naar één van de kleine plaatsjes langs de kust, zoals Cassis of Bormes-les-Mimosas. Dit alles op één tot anderhalf uur rijden. 

08-DSC00964

blue1foto’s